HET BEGINT MET PLUKKEN

Drie tot vier jaar na het aanplanten van koffiestruiken zijn deze volgroeid en dragen ze bessen die in trosjes langs de takken hangen. Koffiebonen zijn de zaden van de koffiestruik en in één bes bevinden zich 2 koffiebonen. De rijpe bessen zijn felrood en glanzend. De koffie wordt met de hand geoogst. Het plukken is seizoensarbeid. De plukkers moeten er continue op letten dat de onrijpe, zieke en overrijpe bessen niet in de oogst terecht komen, omdat dit de kwaliteit van de koffie aantast.

DAARNA DROGEN

Drogen is een traditionele methode om koffie te bewerken. Men verspreidt de geoogste, ongewassen koffiebessen over droogvloeren in volle zon. Om gisting te voorkomen worden ze regelmatig gekeerd. Na ongeveer 4 weken zijn de bessen droog en is de buitenkant donkerbruin en broos geworden. De koffiebonen zitten er nu los is. Vervolgens gaan de bessen in een machine waarmee de schil, het vruchtvlees en hoornschil worden verwijderd.

BRANDENDE BONEN

Een koffiebrander begint met het geleidelijk opwarmen van de koffieboon. Wanneer de koffieboon knapt, kan het vocht van binnenuit verdwijnen. Vervolgens wordt de temperatuur verder verhoogd, zodat de bonen kunnen drogen. Als de gewenste brandtijd is bereikt, voegt men koude lucht gecombineerd met koud water toe. Hierdoor wordt het brandproces afgebroken en behouden de koffiebonen de juiste kleur, geur en smaak.

MALEN, MALEN EN MALEN

De molen waarmee koffiebonen gemalen worden bestaan uit verschillende groepen cilinders welke boven elkaar zijn geplaatst. De bonen komen tussen twee cilinders welke tegen elkaar in draaien. Het eerste paar cilinders maalt de bonen grof. Vervolgens malen elke twee tegen elkaar indraaiende cilinders de bonen steeds fijner. Als de koffie de juiste maalgraad heeft, kan deze worden verpakt.

DE LEKKERSTE KOFFIE

Bij Ezprezzo kunt u terecht voor de zelf zorgvuldig geselecteerde koffiebonen die wij laten branden bij de Golden Coffee Box. De koffie wordt verantwoord verbouwd, vakkundig gebrand en afkomstig van één plantage in India. Vanzelfsprekend ontvangt de koffieboer een goede prijs voor zijn goede werk.

Werken bij ezprezzo Ezprezzo op het werk